a

Laddhybrid eller inte?

En laddhybrid är för många ett mellansteg till en ren elbil – är man van vid bensin eller diesel kan det kännas tryggt att ta ett lite mindre steg mot en eldriven bil. Om du funderar på att köpa eller leasa en elbil har du kommit rätt. Vi tar upp de vanligaste frågorna och tipsar om populära modeller.

Vad är en laddhybrid?

Vi börjar från grunden. Hybridbilar kallas alla typer av bilar som drivs av två eller flera kraftkällor. En laddhybrid drivs av dels bensin eller diesel, dels av el. Till skillnad från ”vanliga” elhybridbilar kan en laddhybrid laddas direkt från elnätet, precis som en elbil – därav det engelska namnet Plug-in Hybrid Vehicle, PHV.

Laddhybriden har ett större batteri och kan köras flera mil på enbart elektricitet, till skillnad från elhybriden vars batteri endast hjälper förbränningsmotorn att arbeta mer energieffektivt.

Hur fungerar en laddhybrid?

Laddhybriden har två motorer – en förbränningsmotor och en elmotor. Precis som en vanlig elhybrid laddas elmotorn upp av förbränningsmotorn under drift, men den kan även laddas upp via elnätet precis som en vanlig elbil. Laddhybriden kan till skillnad från en bensin- eller dieseldriven bil köra helt på elmotorn, men inte lika långa sträckor som en ren elbil.

Varför köpa laddhybrid?

Av återförsäljare marknadsförs ofta laddhybrider som ”det bästa av två världar”, och det ligger något i det. Är du rädd att en elbil inte har tillräcklig räckvidd, men vill ändå köra miljövänligt? En laddhybrid gör att du kan köra kortare sträckor helt utan att använda förbränningsmotorn, och samtidigt kunna köra längre sträckor med förbränningsmotorn och elmotorn i kombination.

En ytterligare fördel med laddhybrider som ej är att förringa är att de är bonusberättigade av staten enligt Bonus malus-regelverket för bilar med låg miljöpåverkan. För laddhybrider minskar bonusen för varje gram koldioxid som släpps ut. Läs mer och räkna ut din eventuella bonus hos Transportstyrelsen.

Laddhybrid BMW


BMW är idag ett av de ledande varumärkena för laddhybrider, och i dagsläget erbjuder man 11 olika modellserier som laddhybrider. Det breda utbudet gör att du inte behöver välja ”laddhybriden”, utan kan välja mellan flera modeller för att få den bil du behöver. Du kan läsa mer om laddhybrider från BMW hos en återförsäljare som Bavaria. Här kan du köpa nya och begagnade BMW eller leasa både som privatperson och företag.

MINI Laddhybrid


MINI är ganska nya på laddhybridmarknaden och erbjuder idag en laddhybridmodell – MINI Countryman Plug-In Hybrid. Countryman finns även i ej laddbar modell, och här har man alltså tagit fram en laddhybrid av en redan etablerad modell. Hos en auktoriserad återförsäljare som Bavaria kan du läsa mer om MINI:s laddhybrid och hålla utkik efter nyheter om nya modeller.

Toyota Prius


Det är svårt att tala om laddhybrider och dess popularitet utan att nämna Toyota Prius. Modellen var världens första serietillverkade elhybrid, och 2010 lanserades en plug-in-version. 2012 var Prius Plug-In Hybrid världens mest sålda laddhybrid. Vi skriver mer om Toyota Prius Plug-In Hybrid här.

Vanliga frågor

Det kan vara svårt att hålla reda på skillnader mellan elbilar, hybrider och laddhybrider, och många grundläggande frågor är svåra att hitta raka svar. Vi svara på några av de mest elementära:

Går det att ladda laddhybrid i vanligt uttag?

En av de främsta fördelarna är att du kan ladda en laddhybrid hemma och i en laddstation. Detta är vad som skiljer dem från vanliga elhybrider, som endast laddas av förbränningsmotorn

Behövs laddbox till laddhybrid?

Det är olika mellan modeller, men de flesta laddhybrider kan laddas i ett vanligt eluttag, varför du inte behöver en laddbox hemma.

Kan en laddhybrid laddas under körning?

Utöver att kunna laddas via eluttag eller laddstation, laddas en laddhybrid även av förbränningsmotorn under körning, precis som en vanlig elhybrid.

Är laddhybrid bra för miljön?

Om en laddhybrid körs på batteridrift är den lika bra för miljön som en elbil. Detta enligt forskare på Chalmers, som undersökt olika modeller och kommit fram till att så länge en laddhybrid används och laddas på rätt sätt, har den lika goda miljöeffekter som en elbil. Problemet är bara att många inte laddar optimalt, eller ens kör på batteridrift, så hur verkligheten ser ut på vägarna idag är en annan sak.