6 argument för elbilar

Många bilköpare står idag inför valet mellan elbil och ännu en bensin- eller dieselbil. Det finns både för- och nackdelar med elbilen, och den är inte ett givet val för alla tillfällen. Här är dock 6 argument till elbilens fördel.

1. Miljövänligt

Oavsett motargument finns det vissa oomtvistliga miljömässiga fördelar med elbilen. Den tydligaste är att elbilen släpper ut så mycket mindre koldioxid jämfört med andra bilar. Om du dessutom laddar med förnybar el blir påverkan desto mindre.

2. Billigare att köra

Generellt sett är det mycket billigare att köra på el än bensin, och en elbil innebär lägre skatt och billigare service. Själva elbilarna är fortfarande något dyrare att köpa, men man räknar med att priserna kommer att sjunka..

3. Tystare

Elektriska fordon låter mindre både inuti och utanför. Om du någon gång suttit i en elbil vet du vad vi menar – chocken av att bilen börjar köra utan att motorn hörs minns de flesta. Och om du bor nära en motorväg välkomnar du säkert elbilsrevolutionen med öppna armar.

4. Slipp bensinstationer

Ladda hemma – slipp tanka. Fördelarna med att inte behöva ta omvägar förbi en bensinstation är uppenbara. Plugga in bilen över natten och kör ut i en fulltankad bil varje morgon.

5. Enkel att köra
och sköta om

Utan växellåda eller motor som behöver varvas upp, är elbilen enkel att köra. Och med färre rörliga delar är både service och underhåll enklare och smidigare att sköta i en elbil.

6. Framtidssäkrad

Elbilens utveckling är fortfarande i ett tidigt stadium, och elektricitet utan tvekan ett drivmedel för framtiden. Elbilarna klarar av att köra allt längre, och nackdelarna övervägs redan nu av fördelarna.


Det är lätt att se varför de flesta vid en första anblick ser elbilar som något enbart positivt för miljön. Mindre avgaser är väl bra? För att undersöka hur det faktiskt ligger till krävs dock en lite mer ingående analys än så.

Visst finns det även elmotorcyklar på marknaden, och de har kommit långt på senare år. Amerikanska Zero tillverkar elmotorcyklar i olika klasser och SR (Street Racing) är en av de mest populära.